Overview © Francisco Nogueira

© Francisco Nogueira

© Francisco Nogueira

© Francisco Nogueira

© Francisco Nogueira

© Teresa Otto

© Francisco Nogueira

© Francisco Nogueira

© Francisco Nogueira

© Francisco Nogueira

© Francisco Nogueira

© Francisco Nogueira

© Francisco Nogueira

© Francisco Nogueira

© Francisco Nogueira

© Francisco Nogueira

© Francisco Nogueira

© Diogo Aguiar

© Francisco Nogueira

© Teresa Otto

© Francisco Nogueira

PaRtY_aNiMaL! together with Teresa Otto.................................................. Comission

Praça de S. Paulo, Lisboa, Portugal, 2011 (built and to be demolished)


The intervention should focus mainly on an attractive stage to be the platform for the invited artists to act. It should be a single low-cost object with the ability to be the engine of this new centre of cultural events during the St. António festivities.
Despite the scarce resources and the huge volumetric scale desired for the stage, this lightweight structure (made out of prefabricated modular parts) was designed to impose itself as an iconic urban catalyser while retaining and respecting the consolidated spatial hierarchy of the square.
The front of the stage resembles the historic building of "Casa dos Bicos", just nearby, and also the typical balloons of the festivities. Its scenic forms were attained by the superimposition of standard structures coated of textile material dyed in red.
Considering the given implantation, the stage box itself was designed to be intangible and to mingle with the people and the city. As it is just a cover for the rain, it is transparent (plastic), letting the historical monument behind it - St. Pauls Church – to be part of the intervention and fully visible from all over the square.
During the day, the sunlight of Lisbon makes the fabric glow red and reveals the expressive projections of the structure’s shadows. At night, when the events take place, the stage is illuminated into a sinuous frame of red light.
Being useful for the all month for the local community, this project was a temporary action that hopefully will remain on time.